Czekoladę uwielbia każdy z nas, jednak nie wszyscy możemy pozwolić sobie na spożywanie jej w tradycyjnej, gorzkiej lub mlecznej wersji. Wynika to często z uczulenia na kakao bądź mleko. Alternatywnym rozwiązaniem dla wszystkich miłośników czekolady, a także dla tych, którzy chcieliby próbować nowych smaków, jest biała czekolada bez cukru. Jak wykorzystać ją na co dzień w kuchni?
Biała czekolada bez cukru – idealna na przekąskę
Biała czekolada bez cukru idealnie sprawdzi się solo, jako mała, słodka przekąska. Najczęściej sięgamy po nią do popołudniowej kawy, choć wiele osób musi dodać sobie nieco energii już o poranku. Białą czekoladę bez cukru możemy użyć do przygotowywania deserów, na przykład jako posypkę do lodów – wystarczy tylko zetrzeć ją na tarce. Dobrze sprawdzi się również jako dodatek do różnego rodzaju kremów czy mas tortowych. Biała czekolada bez cukru może stać się podstawą do stworzenia smacznych pop cakes, czekoladowych lizaków bądź pralinek. Wiele osób sięga po nią podczas przygotowywania różnego typu wypieków, na przykład ciast czy deserów na ciepło.
Biała czekolada w daniach głównych?
Białą czekoladę bez cukru możemy wykorzystać także do przygotowywania dań głównych, w przeważającej mierze tych na słodko. Stanowić będzie idealny dodatek do klusek na parze, pierogów czy klusek leniwych. Rozpuszczoną czekoladą białą bez cukru możemy polać naleśniki, placki czy pancakes. Dla urozmaicenia, możemy dodać ją także do sałatek owocowych. Miłośnicy eksperymentów kulinarnych chętnie dodają białą czekoladą do marynat mięsnych bądź po prostu do mięs, na przykład w towarzystwie suszonych owoców. Choć jest to bardzo nietypowe połączenie, dla osób, które uwielbiają gotować, nie ma rzeczy niemożliwych. Sposobów na wykorzystanie białej czekolady jest więc sporo, i choć najlepiej sprawdza się ona przy deserach, to z powodzeniem możemy użyć jej także do przygotowywania obiadów czy kolacji.
Gdzie kupić dobrej jakości białą czekoladę bez cukru?
Tradycyjna biała czekolada, która jest dostępna w marketach, stała się niejako synonimem cukru. Choć smaczna, to jednak zawiera spore ilości substancji słodzących. Tymczasem biała czekolada bez cukru nie zawiera ich w ogóle, dzięki czemu możemy od czasu do czasu zaproponować ją nawet najmłodszym. Dobrej jakości biała czekolada bez cukru dostępna jest w internetowym sklepie sprzedającym zdrową żywność. Chcąc odżywiać się prawidłowo, a jednocześnie zadbać o jakość składników, znajdujących się w naszej diecie, warto skorzystać z jego oferty.